Nissan Pathfinder Forum banner

osłona silnika

9.6K views 28 replies 19 participants last post by  madflava  
#1 ·
Właśnie kupiłem '24 SV i po powrocie do domu zauważyłem, że na silniku nie ma plastikowej osłony. Wiesz, to coś, co ukrywa silnik, więc po otwarciu maski wygląda jak samochód Hot Wheels. Zadzwoniłem do sprzedawcy, a on powiedział, że tylko wyższe wersje (SL i Platinum) mają tę plastikową osłonę. Teraz tak naprawdę nie obchodzi mnie zbytnio, czy ta osłona tam jest, czy jej nie ma, ale zależy mi na tym, czy sprzedawca mnie okłamuje i czy salon w jakiś sposób zgubił tę osłonę.

Czy ktoś z was ma '24 SV i może mi powiedzieć, czy wasz egzemplarz miał plastikową osłonę pod maską, która zakrywa silnik?

#4 ·
Kupiłem właśnie '24 SV i po powrocie do domu zauważyłem, że na silniku nie ma plastikowej osłony. Wiesz, to coś, co ukrywa silnik, więc po otwarciu maski wygląda jak samochód hotwheel. Zadzwoniłem do sprzedawcy, a on powiedział, że tylko wyższe wersje wyposażenia (SL i Platinum) mają tę plastikową osłonę. Teraz tak naprawdę nie obchodzi mnie zbytnio, czy osłona jest, czy jej nie ma, ale zależy mi na tym, czy sprzedawca mnie okłamuje i czy salon w jakiś sposób zgubił osłonę.

Czy ktoś z was ma '24 SV i może mi powiedzieć, czy wasz przyszedł z plastikową osłoną pod maską, która ukrywa silnik, czy bez niej?
Mój SV z 2022 roku bez pakietu premium (kupiony w sierpniu 2021 roku) miał tę osłonę silnika. Mój SV z 2024 roku z pakietem Premium też jej nie ma. Nissan oszczędza pieniądze

#5 ·
Kupiłem właśnie '24 SV i po powrocie do domu zauważyłem, że na silniku nie ma plastikowej osłony. Wiesz, to coś, co ukrywa silnik, więc po otwarciu maski wygląda jak samochód hotwheel. Zadzwoniłem do sprzedawcy, a on powiedział, że tylko wyższe wersje (SL i Platinum) mają tę plastikową osłonę. Teraz tak naprawdę nie obchodzi mnie zbytnio, czy osłona jest, czy jej nie ma, ale zależy mi na tym, czy sprzedawca mnie okłamuje i czy salon w jakiś sposób zgubił osłonę.

Czy ktoś z was ma '24 SV i może mi powiedzieć, czy wasz przyszedł z plastikową osłoną pod maską, która ukrywa silnik, czy bez niej?
Sprzedawca nie kłamie. Miałem ją w moim 22 plat i mam w moim 24 plat. Przeczytałem dokładnie to, co powiedział ci sprzedawca. Jeśli chcesz taką, myślę, że możesz ją znaleźć na eBay.

#6 ·
Służą one głównie temu, by gryzonie miały gdzie się schować i dostarczają im materiałów do budowy gniazd (pianka na spodzie). Zdejmuję swój w moim 2019 za każdym razem, gdy zmieniam olej w silniku, ponieważ zdejmując go, ma się lepszy dostęp do wlewu oleju. Być może w pewnym momencie po prostu go zostawię.

#8 ·
Właśnie odebraliśmy mojego 2019 z warsztatu po kolizji. 8700 dolarów szkody spowodowane przez uderzenie jelenia. Warsztat był zamknięty, więc musiałem odebrać go po godzinach. Zgadnijcie, czego brakowało? Osłony silnika. Nie pamiętam, czy została uszkodzona w wyniku kolizji. Mimo że nie obchodzi mnie to, wkurza mnie, że o tym "zapomnieli". Wypełnili go również jakimś uniwersalnym żółtym płynem chłodniczym. To też mnie irytuje.

#9 ·
Hej @PoManzPathy - nie wiedziałem, że miałeś 'kolizję z jeleniem' - przykro mi, że Ci się to przydarzyło. Czy wszystko w porządku?
Myślę, że skontaktujesz się z warsztatem w godzinach pracy, aby dowiedzieć się, co się stało. Będzie ciekawie usłyszeć, co mają do powiedzenia!!
Nawet jeśli tak naprawdę nie zależy Ci na osłonie silnika, jeśli była tam na początku, warsztat musi to naprawić.
Jeśli chodzi o tajemniczy płyn chłodniczy - to również wymaga wyjaśnienia.
Powodzenia!!

#11 ·
Hej @PoManzPathy - Nie zdawałem sobie sprawy, że miałeś "uderzenie przez jelenia" - przepraszam, że ci się to przydarzyło. Czy u ciebie wszystko w porządku?
Myślę, że skontaktujesz się z warsztatem w godzinach pracy, aby dowiedzieć się, co się stało. Będzie ciekawie usłyszeć, co mają do powiedzenia!!
Nawet jeśli tak naprawdę nie zależy ci na osłonie silnika, jeśli była tam na początku, warsztat musi to naprawić.
Jeśli chodzi o tajemniczy płyn chłodniczy - to również wymaga wyjaśnienia.
Powodzenia!!
Dziękuję Panu! Tak, moja żona była wstrząśnięta, ale nie fizycznie. Jesteśmy przyzwyczajeni do podejmowania środków ostrożności w przypadku jeleni, mieszkając tam, gdzie mieszkamy przez całe życie. W ciągu ~35 lat jazdy byłoby to pierwsze uderzenie, które wymagało poważnej pracy. Uderzyła w to bydlę w samo centrum, gdzie przeszło jakby nad zderzakiem, przez kratkę i wyrządziło wiele szkód. Stało się to zaledwie kilka mil od domu, więc mogła nim jechać do domu. Miało tylko powolny wyciek płynu chłodniczego, a reflektory nadal działały, mimo że były wszędzie. LOL 8700 $ szkody, gdy pojazd jest wart może 16 tys. $.

Przy ~100 tys. mil, nie obchodzi mnie osłona silnika. I tak cały czas ją zdejmuję, żeby wszystko sprawdzić. Przeszedłem też przez sprawę z płynem chłodniczym. Bardziej cieszę się, że dostałem "darmowy" serwis płynu chłodniczego i klimatyzacji przy tym przebiegu. Same te dwa elementy konserwacyjne kosztowałyby prawdopodobnie ~500 $. Moja franszyza ubezpieczeniowa wynosiła 500 $.

Samochód został naprawiony głównie częściami zamiennymi LKQ. Dużo oryginalnych części Nissana, a także 3-4 strony części/usług. Używają tego, co mogą szybko zdobyć. Mieliśmy dużo wgnieceń i wgnieceń oraz trochę pękniętego plastiku z przodu, zanim to wszystko się wydarzyło. Jest lepiej niż było wcześniej, zanim jeleń uderzył.

#12 ·
Zostało to usunięte z większości wykończeń w roku modelowym 2023. To, co bardziej mnie denerwuje w Rock Creek, to plastikowe panele wykończeniowe na tylnych drzwiach zamiast pasujących paneli obszytych skórą, takich jak te na przednich drzwiach. Wszystkie zdjęcia wnętrza modelu przedpremierowego miały skórzane wykończenia z pomarańczowymi przeszyciami na wszystkich drzwiach. I nawet nie zaczynajcie ze światłami w kałużach i tylnym gniazdem zasilania.

#14 ·
Kupiłem właśnie '24 SV i po powrocie do domu zauważyłem, że na silniku nie ma plastikowej osłony. Wiesz, to coś, co ukrywa silnik, więc po otwarciu maski wygląda jak samochód Hotwheel. Zadzwoniłem do sprzedawcy, a on powiedział, że tylko wyższe wersje wyposażenia (SL i Platinum) mają tę plastikową osłonę. Teraz tak naprawdę nie obchodzi mnie zbytnio, czy osłona jest, czy jej nie ma, ale zależy mi na tym, czy sprzedawca mnie okłamuje i czy salon w jakiś sposób zgubił osłonę.

Mój 2024 S 4x4 jej nie miał. Nazywam to zatrzymywaczem ciepła. Mieszkając w południowym Teksasie, nie potrzebuję niczego, co zatrzymywałoby ciepło na moim silniku.😁

#15 ·
Kupiłem właśnie '24 SV i po powrocie do domu zauważyłem, że na silniku nie ma plastikowej osłony. Wiesz, ta rzecz, która ukrywa silnik, więc po otwarciu maski wygląda jak samochód hotwheel. Zadzwoniłem do sprzedawcy, a on powiedział, że tylko wyższe wersje (SL i Platinum) mają tę plastikową osłonę. Teraz tak naprawdę nie obchodzi mnie zbytnio, czy osłona tam jest, czy jej nie ma, ale zależy mi na tym, czy sprzedawca mnie okłamuje i czy salon w jakiś sposób zgubił osłonę.

Mój nowy Rock Creek (2024) nie ma plastikowej osłony silnika, chociaż wtyczki są zainstalowane. Kierownik serwisu dealera mówi, że jest to zbędne i nie jest dostarczane.

#16 ·
Hej @matty - Nie jestem pewien, czy wierzę (ufam) odpowiedzi kierownika serwisu. Dobrym sposobem na sprawdzenie jego wyjaśnień byłoby sprawdzenie innych nowych pojazdów Pathfinder Rock Creek z 2024 roku i sprawdzenie, czy mają osłonę. Możesz sprawdzić różne poziomy wyposażenia, aby zobaczyć, czy jest zainstalowany w zależności od wykończenia, czy wcale.

#17 ·
Hej @matty - Nie jestem pewien, czy wierzę (ufam) odpowiedzi kierownika serwisu. Dobrym sposobem na sprawdzenie jego wyjaśnień byłoby sprawdzenie innych nowych pojazdów Pathfinder Rock Creek z 2024 roku i sprawdzenie, czy mają osłonę. Możesz sprawdzić różne poziomy wyposażenia, aby zobaczyć, czy jest zainstalowany w oparciu o wykończenie, czy wcale.
Widzę, że osłona nie jest dołączona do edycji Rock-Creek. Jest naprawdę tylko estetyczna i nie jest wymagana z żadnego powodu mechanicznego. Jeśli ktoś zauważy, że nie jest zamontowana na silniku, po prostu odpowiedz, że jej brak sprawia, że silnik pracuje chłodniej;)

#21 ·
Nie, ja też nie dostałem osłony silnika w moim Rock Creek 2024...to kolejna rzecz do dodania do rosnącej listy tego, jak oszczędzali nawet na podstawowych rzeczach...moim problemem jest fakt, że nie ma nawet przycisku na desce rozdzielczej, aby otworzyć bagażnik...i bardziej frustrujące jest to, że Nissan nie naprawi większości z tych rzeczy, nawet jeśli to ty płacisz.

#26 ·
Odebrałem mojego Rock Creeka z 2023 roku jesienią 2022 roku. Był to pierwszy rok modelowy dotknięty tymi pominięciami, ale nie było to jeszcze powszechnie znane i udało mi się nakłonić dealera do jego wymiany. 😆

Moim zdaniem większą stratą było tylne gniazdo zasilania, które byłoby przydatne.

#28 ·
Dalsze informacje na temat osłony silnika. Kiedy zapytałem dealera, doradca serwisowy nic nie wiedział, co jest typowe. Technik powiedział, że nie są one dostarczane z osłoną silnika. Co więcej, przeczytałem, że Pathfinder z 2026 roku przechodzi na 4-cylindrowy silnik z turbodoładowaniem, który jest obecnie w wersji Infiniti Pathfindera. Wierzę, że to Q50. Zakładam/spekuluję, że skoro silnik V6 jest wycofywany z Pathfindera, Nissan tnie koszty, rezygnując z osłony silnika. Rozważaliśmy Pathfindera tylko dlatego, że Nissan w końcu się obudził i zastąpił POS CVT zwykłą skrzynią biegów i ma wolnossący silnik V6. Przepraszam za uszczypliwość w stosunku do właścicieli Pathfindera z lat 2013-2021. Będę o was pamiętał w moich modlitwach. Teraz wydaje się, że Nissan zamierza zniweczyć ten sprytny ruch, przechodząc na mniejszy silnik z turbodoładowaniem. Jak wszyscy wiemy, małe silniki o wysokim stopniu sprężania mają więcej wigoru, ale krótszą żywotność. Moim zdaniem to kolejny przykład planowanego postarzania produktu.

#29 ·
Jeśli to pomaga uzasadnić zakup, byliśmy blisko kupna Toyoty Highlander, która miała prawie wszystkie te same funkcje co Pathfinder, ale kosztowała prawie 20 000 dolarów więcej, więc skończyliśmy z Nissanem. Więc tak, Nissan zrobił wiele irytujących cięć kosztów, ale pod względem wartości nie można go pobić za to, co dostajesz. I cieszę się, że mam dodatkowe 20 000 dolarów, które są na rynku i zarabiają więcej pieniędzy.